DOLAR 34,7445 0.07%
EURO 36,5840 0.24%
ALTIN 2.955,040,40
BITCOIN 3297701-1,32%
Şanlıurfa

AÇIK

06:34

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yıl Sonu Tahminimiz 4 Bin!” (Özel)

Yıl Sonu Tahminimiz 4 Bin!” (Özel)

ABONE OL
5 Temmuz 2023 11:09
Urfa Haberleri Yıl Sonu Tahminimiz 4 Bin!” (Özel)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de hekim göçüne ilişkin rakamlar her geçen ay daha da artıyor. Ülkede sağlık alanında hayata geçirilen politikalardan, mevcut sağlık sisteminden, sağlık alanında yapılan düzenlemelerden kaynaklı olarak yaşadıkları mağduriyetlerin sonucu olarak hekimler yurt dışına gitmeye devam ediyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2023 yılının ilk altı ayındaki iyi hal belgesi başvurusu yapan hekim sayısının ise 1361 olduğu açıklandı. 2022 yılının ilk altı ayı başvuru sayısı ise 1171 olarak açıklandı.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak, Bilim Sağlık Haber Ajansı’na (BSHA) hekim göçü konusunda değerlendirmede bulundu. Katlanarak artan iyi hal belgesi başvuru sayılarının seçim sonrası arttığını, 2023 yılında tahmini olarak 4 bine yakın hekimin yurt dışına çıkacağı kanaatinde olduklarını söyledi. 

4 Bine Yakın Hekim Gider Tahmini!

TTB’nin bugün açıkladığı iyi hal belgesi başvuru sayılarında yılın ilk altı ay rakamları sonrasında İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak BSHA’ya konuştu. Hekim göçünün ekonomik temelli olmasının yanı sıra hekimlerin çalışma koşulları ve sağlıkta şiddet olaylarının artık sağlıkta terör olayları seviyesine ulaştığını söyleyen Kaynak, hükümetin sağlık politikalarının hekimlerin lehine dönmediği, terörize hale gelmiş sağlıkta şiddet vakalarının yasal düzenlemelerle kontrol altına alınmadığı sürece hekim göçünün önüne geçilemeyeceğini ifade etti. Kaynak, geçen yıl yaklaşık olarak 3 bin hekimin yurt dışına çıktığını bu yıl ki rakamın da bugün açıklanan ilk altı ay rakamlarına bakarak 4 binler seviyelerine çıkmasının muhtemel olduğunu belirtti.

Tabip Odası Başkanı Kaynak, “Geçen yıl yaklaşık 3 bine yakın bir hekim yurt dışına çıktı. Meslektaşlarımızdan iyi hal belgesi alıp çıkanlar var ancak bir de iyi hal belgesi almadan çıkanlar da var. Öngörümüz 2023 yılında rakamın bir önceki yıla göre yükseleceği ile ilgiliydi. Gerçekten de şu anda ilk 6 aya baktığımız zaman geçen yıldan daha yüksek bir rakamla karşılaşacağımızın ipuçlarını görüyoruz. Bu sene 4 bine yakın bir hekim göçü tahminimiz var. Seçim sonrası yaşanan sonucun da hekimlerin yurt dışına gidiş kararlarında etkili olduğunu düşünüyoruz. Çünkü sağlık politikasında çok dişe dokunur bir değişiklik olmayacağı düşünceleri var” diye konuştu. Profesör Maaşı Yoksulluk Sınırında!

Seçim sonrasında hekimlerin yurt dışına gidişlerinin artmasının nedeni olarak, herhangi bir iktidar değişikliği olmaması, sağlık bakanının aynı kişi olarak görevlendirilmesi, sağlık politikalarında aynı şekilde devam edilmesi etkisinin de olabileceğine Dr. Kaynak, “Hekimlerin yurt dışına gitmelerinin çok sayıda nedeni var. En öncelikli neden çalışma koşulları ve özlük haklarıdır. Türk-İŞ tarafından son yapılan açıklamada Haziran ayı açlık sınırı 10 bin 373 TL, yoksulluk sınırı ise 33 bin 789 lira olarak yapıldı. Her ay yoksulluk sınırında yaklaşık 1000-1500 civarında bir artış meydana geliyor. Şu anda Türkiye’de bir profesör maaşı, aşağı yukarı yoksulluk sınırına denk gelen bir maaştır. Bunun yanında çalışma şartları açısından büyük sorunlar var. Hekimlere 5 dakika da bir hasta bakmak gibi bir dayatma var. Sağlıkta dönüşüm dediğimiz program kışkırtılmış hasta potansiyeline yol açtı. Sağlık politikası esas olarak 3. basamak kurumlarda sağlık sorununu çözmeye dayalı olarak geliştirildi. Bu da hastanelerin artık randevu alınamaz artık ulaşılamaz bir hale gelmesine yol açtı. Bunu çözmek için de artık 3 dakikada bir hasta bakılmaya çalışıyor” dedi. Sağlıkta Şiddet, Sağlıkta ‘Terör’e Evriliyor!

Sağlıkta şiddet olaylarındaki tırmanışın da hekim göçünde etkili olduğuna vurgu yapan Başkan Kaynak, “Bayram zamanında Gaziantep’te bir meslektaşımız görevi başında müdahale ettiği hasta ve hasta yakınları tarafından darp edilmiş bununla da kalmamış mesai bitiminde bu saldırganlar doktoru takip ederek hastane dışında yeniden saldırıda bulunmuşlardır. Yaşanan bu olay sağlıkta şiddeti de aşmış, sağlıkta terör boyutuna taşmıştır. Doktorlar artık hastane dışında da takip edilip özel hayatlarında gittikleri bir AVM’de, sokakta, alışveriş yaparken veya ailesiyle beraberken takip edilip ve darp ediliyor. Bu artık terör boyutuna taşmış bir durumdur. Ve bu insanlar serbest  bırakılıyorlar” şeklinde konuştu.  Terörist Sınıfına Sokulmalılar!

Yasal değişiklikler yapılıp hekimlere ve sağlık çalışanlarına hastane dışında takip ederek saldırmaya cüret eden kişilerin terörist sınıfına sokulup bu çerçevede değerlendirme yapılması gerektiğini belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak şunları söyledi: “Ancak hükümetin bu konuda herhangi bir şekilde önlem almadığını görüyoruz. Sağlık sisteminde, sağlıkta şiddet kapsamında da düzeltileceği yönünde bir adım atılmaması da hekim göçünün artmasına neden olmaktadır. Liyakat ve daha birçok başlıkta iyileşme sağlanamaması, sorunlara yapıcı çözümler bulunmaması da göçe neden oluyor.”   (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

 

 

En az 10 karakter gerekli