Rusya-Ukrayna savaşında 300 gün geride kaldı
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı acımasız savaşta 300 gün geride kaldı ve çatışmalar hala sürüyor.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, Ukraynalıların üçte biri evlerini terk etmek zorunda kaldı, göçmen konumundaki Ukraynalı sayısı 7 milyona ulaştı. Savaşın en çok acı çekenleri siviller oldu. Kimi kayıtlara göre 5 binden fazla sivil öldü, 7 bine yakın da yaralı var.
Her iki tarafta da yaşamını yitiren askerlerin sayısı binlerle ifade ediliyor. Ancak kesin rakamı tespit etmek çok zor. Her iki taraf da kendi kayıplarını düşük, karşı tarafı çok gösteriyor.
Savaşın tarih dizini
Rusya-Ukrayna savaşında işgal ile başlayan süreçte bazı gelişmeler tarih diziniyle şöyle:
-24 Şubat 2022 – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı bir konuşmada Ukrayna’da “özel bir askeri operasyon” başlatma kararını açıkladı ve kara, deniz ve havadan işgal başladı.
-26 Şubat: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ABD’nin tahliye teklifini reddetti ve “Savaş burada; aramaya değil, cephaneye ihtiyacım var”.
-27 Şubat: Rusya’nın Kiev’e, doğudaki Harkov kentine ve kuzeydeki Çernihiv’e saldırısı Ukraynalı güçlerinin ikmal yollarına saldırmasıyla durakladı.
-AB, bazı Rus bankalarının SWIFT kullanmasını yasakladı ve Rus merkez bankası mevduatlarını dondurdu.
-Rus uçaklarının AB hava sahasına girmesini de yasakladı.
-Petrol devleri Shell, BP ve Norveç’in devlet varlık fonu Rus ortak girişimlerinden çekilme kararı aldı.
Savaş ortasında üyelik başvurusu
-28 Şubat: Ukrayna AB’ye katılım için başvurdu.
-1 Mart: Kalabalık bir Rus askeri konvoyu Ukrayna’nın başkenti Kiev’e doğru hareket ediyor.
-ABD, hava trafiğini Rus hava trafiğine kapattı.
-2 Mart: Rus kuvvetleri güneydeki Herson kentine girdi. Ülkeyi terk eden mülteci sayısı 1 milyonu aştı
4 Mart: Rus kuvvetlerinın, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijiya’yı bombalaması Çernobil tarzı bir felaket korkusunu artırdı.
8 Mart: Avrupa Komisyonu, Rus doğal gazına bağımlılığı yıl sonuna kadar üçte iki oranında azaltmayı amaçlayan REPowerEU planını açıkladı. ABD, Rusya’dan ham petrol ithalatına yasak getirdi. Ukraynalı mülteci sayısı iki milyona ulaştı.
-ABD Kongresi, Ukrayna için 13.6 milyar dolarlık yardım paketini onayladı.
Ruslar Kiev’e giremedi
-11 Mart: Rus zırhı Kiev’in kuzeybatı eteklerine girdi, ancak daha şimdiden insan gücü sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı.
-Putin, Suriye’den 16.000 kadar düzensiz savaşçının konuşlandırılmasını onayladı.
-AB, Ukrayna savaşına cevaben Versay Deklarasyonu’nu yayınlayarak üye devletleri savunma harcamalarını güçlendirmeye çağırdı.
-13 Mart: Rusya, Polonya sınırından 25 km uzaklıktaki Yavoriv’deki bir askeri eğitim üssüne 30 seyir füzesi ateşleyerek hedeflerini batıya doğru genişletti ve saldırıda 35 kişi öldü.
-14 Mart: Ulusal muhafız birliğinin başındaki Putin’in üst düzey yardımcısı Viktor Zolotov, Ukrayna’daki savaşın planlandığı gibi gitmediğini kabul eden ilk yüksek rütbeli Rus oldu.
-16 Mart: Rusya güneydeki liman kenti Mariupol’da bir tiyatroyu bombaladı ve oraya sığınan en az 300 sivili öldü.
23 Mart: NATO, Rusya’nın bir aylık savaşta 7.000-15.000 asker kaybettiğini ve ölen, yaralanan, yakalanan ve kaybolan Rus sayısının 40.000 olduğunu tahmin ediyor.
Ukrayna’dan karşı saldırı
Savaşın ikinci aşamasında Ukrayna kuzey ve güneyde karşı saldırılar başlattı ve binden fazla yerleşim birimini geri aldı. Rusya, bunun üzerine yeniden yeniden doğuya odaklandı.
-ABD ve İngiltere, Ukrayna’ya gelişmiş füze sistemleri gönderdi.
-25 Mart: Rusya, savaş hedeflerini bariz bir şekilde yeniden tanımlayarak, Ukrayna’nın doğusundaki Luhansk ve Donetsk eyaletleri üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmaya odaklanacağı açıklandı.
-Ukraynalı mülteci sayısı 3,7 milyonu aştı.
-27 Mart: Zelenskiy bir video görüşmesinde Rus gazetecilere Ukrayna için jeopolitik tarafsızlığı değerlendirmeye ve Rusya’nın işgalinin bahanesinin bir parçasını oluşturan doğu Donbas bölgesinin statüsü konusunda uzlaşmaya istekli olduğunu söyledi.
İstanbul’da görüşme
-29 Mart: Rus ve Ukraynalı müzakereciler İstanbul’da bir araya geldi. Üç haftayı aşkın süredir ilk yüz yüze görüşmeler yapıldı.
-2 Nisan: Rus birlikleri Kiev’in kuzeybatısındaki Buça kasabasından çekilirken, sokaklarda çok sayıda sivil ceset bulundu.
-4 Nisan: ABD başkanı Joe Biden, Putin’in Buça’da Rusların sivilleri öldürdüğü iddiasıyla ilgili olarak bir savaş suçları mahkemesinde yargılanması gerektiğini söyledi.
7 milyondan fazla mülteci
-5 Nisan: Ukraynalı mülteci sayısı 7,1 milyona ulaştı.
-6 Nisan: Biden yönetimi ABD’nin Rusya’da yatırım yapmasını yasakladı ve G20’yi gruptan çıkarmaya çağırdı.
-7 Nisan: Rusya, tahliye edilmek için bekleyenlerin toplandığı Kramatorsk tren istasyonunu bombaladı, en az 52 kişi öldü.
-BM Genel Kurulu, Rusya’yı örgütün İnsan Hakları Konseyi’nden çıkarılmasına oy çokluğuyla karar verdi.
Buça’da katliam
8 Nisan: Adli tıp uzmanları Buça’daki toplu mezarlardaki cesetleri çıkarmaya başladı.
-AB, Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararlarını açıkladı. Bu ülkeden kömür ithalatı durduruldu. Rusya’dan kereste, çimento, deniz ürünleri ve gübre ithalatını da yasaklıyor. AB ayrıca Rusya’ya jet yakıtı ve hassas teknolojiler ile yazılımların ihracatını da yasaklandı.
-Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Zelenskiy’e bir belge vererek Ukrayna’nın AB üyelik başvuru sürecinin başlatıldığını açıkladı.
Rusya’da ilk komutan değişimi
-9 Nisan: Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonlarını yürüten komutan, işgalin başlamasından 45 gün sonra, 9 Nisan’da değiştirildi. Rusya Güney Kuvvetleri Komutanı General Aleksander Dvornikov Ukrayna operasyonlarının başına getirildi
-14 Nisan: Ukrayna, Rus Karadeniz filosunun amiral gemisi Moskva’yı iki Neptün füzesi ile vurarak batırdı.
-16 Nisan: Rusya savunma bakanlığı, çatışmalar devam etmesine rağmen Mariupol limanını kontrol ettiğini açıkladı.
-18 Nisan: Rus kuvvetleri, Luhansk ve Donetsk bölgelerinin tam kontrolünü ele geçirmek için doğu Ukrayna’da yeni, geniş çaplı bir saldırı başlattı.
-21 Nisan: Azovstal çelik fabrikasında yaklaşık 2.500 Ukraynalı denizcinin barikat kurmasına rağmen Putin, Mariupol savaşında zaferini ilan etti.
-4 Mayıs: Ukrayna ve Rus raporları, Ukrayna’nın Harkov’un kuzeyindeki ve doğusundaki bir karşı saldırısının Rus birliklerini şehirden 40 km geriye ittiğini ve Ukrayna’nın Kiev savaşını kazanmasından bu yana ilk önemli başarısını elde ettiğini bildirdi.
-Avrupa Komisyonu, yıl sonundan itibaren geçerli olmak üzere ham ve rafine edilmiş tüm Rus petrol, deniz ve boru hatlarına tam ithalat yasağı da dahil olmak üzere altıncı tur yaptırımları açıkladı.
Harkov’da karşı saldırı
-5 Mayıs: Ukrayna Başkomutanı Valeri Zalujni, Ukrayna kuvvetlerinin doğudaki Harkov ve Izyum şehirleri çevresinde karşı saldırıya geçtiğini açıkladı.
-11 Mayıs: Ukrayna, iki ana boru hattından birinden geçen gaz akışını dörtte bir oranında azaltarak, topraklarından Avrupa’ya geçişini ilk kez sınırladı.
-12 Mayıs: Finlandiya, NATO üyeliği için başvuracağını açıkladı.
-15 Mayıs: İsveç, iki yüzyıllık tarafsızlığına son vererek NATO üyeliği için başvuracağını duyurdu.
-16 Mayıs: Ukrayna savunma bakanlığı, birliklerinin Harkov’un 40 km kuzeyindeki Rus sınırına ilerlediğini ve Rus savunma çabalarının Rusya’da Belgorod’a yönelik bir saldırıyı önlemeye odaklandığını söyledi.
-17 Mayıs: Ukrayna ordusu Mariupol’deki Azovstal direnişinin sona erdiğini ilan etti.
Yaptırımlar arttı
-18 Mayıs: Avrupa Komisyonu, beş yıl içinde tüm Rus fosil yakıtlarını terk etmek için 219 milyar dolarlık bir plan açıkladı.
-19 Mayıs: ABD Kongresi Ukrayna için 40 milyar dolarlık bir yardım paketini onayladı.
-21 Mayıs: Doğu Luhansk eyaletindeki Severdonetsk şehri için savaş başladı.
-Rusya’nın savunma bakanlığı, Putin’in şehre karşı zafer ilan etmesinden bir ay sonra, buradaki Azovstal fabrikasının 1.908 savunucusunun tahliye edilmesinin ardından, Mariupol’un tam kontrolüne sahip olduğunu duyurdu.
-27 Mayıs: Rus kuvvetleri Severdonetsk’e üç farklı yönden ilerlemeye başladı.
28 Mayıs: Ukrayna, Herson’da bir karşı saldırı başlatarak, bildirildiğine göre Rus kuvvetlerini “dezavantajlı” bir savunma konumuna getirdi ve ağır kayıplar verdirdi.
-30 Mayıs: Biden yönetimi, daha hassas topçu saldırıları sağlamak için Ukrayna’ya “daha gelişmiş roket sistemleri” göndermeye karar verdi.
-31 Mayıs: Ukrayna birlikleri taktiksel bir geri çekilme yaparken Rus kuvvetleri Severdonetsk’in merkezini işgal etti.
-Güneyde, Ukrayna kuvvetleri Herson’a karşı bir karşı saldırı düzenledi ve Rus kuvvetlerini Inhulets nehrinin doğusuna doğru itti.
-AB, Rusya’ya yönelik altıncı yaptırım paketi kararının ardından Rus petrol ve petrol ürünlerini yasakladı.
-2 Haziran: Herson bölgesi askeri idare başkanı Hennadiy Lahuta, Ukrayna karşı saldırısının 20 köyü kurtardığını bildirdi.
-6 Haziran: İngiltere, 80 km (menzile sahip M270 çoklu fırlatma roket sistemlerini Ukrayna’ya göndereceğini duyurdu.
-9 Haziran: Putin, Ukrayna’yı fethetmesini Büyük Petro’nun 1700-1721’de İsveç’e karşı verdiği savaşta bugünkü kuzeybatı Rusya’yı fethetmesine benzetti.
-13 Haziran: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’nın barış karşılığında egemenlik veya toprak kaybını kabul etmek zorunda kalabileceğini söyledi.
Doğalgaz silaha dönüştü
-15 Haziran: Rusya, Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatını kapasitenin yüzde 40’ına indirdi.
-22 Haziran: Ukrayna, 1.026 yerleşim yerini Rus kontrolünden geri aldığını açıkladı.
-24 Haziran: Artçı çatışmalar devam etse de Luhansk valisi Serhiy Haidai, Severodonetsk’in terk edileceğini söyledi.
-AB, Ukrayna ve Moldova’yı AB üyeliğine aday ülkeler olmaya resmen davet ediyor.
-27 Haziran: Rus füzeleri Ukrayna’nın merkezindeki Kremençuk’ta bir alışveriş merkezini hedef alarak en az 18 kişiyi öldürdü.
-Rusya, 1917’deki Bolşevik Devrimi’nden bu yana ilk kez, 100 milyon dolarlık faiz ödemeleri için 30 günlük ödemesiz dönem sona ererken, devlet borcunu temerrüde düşürdü.
-NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Hazırlık Gücünü (NRF) 40.000’den 300.000’e çıkaracağını söyledi.
Finlandiya ve İsveç NATO yolunda
-29 Haziran: NATO, Türkiye’nin vetosunu kaldırmasının ardından Finlandiya ve İsveç’i ittifaka üye olmaya resmen davet etti.
30 Haziran: Rus kuvvetleri Ukrayna füzeleri tarafından dövüldükten sonra Karadeniz’deki Yılan Adası’ndan çekildi.
-3 Temmuz: Rusya, Lisiçansk’ı aldığını ve Luhansk oblastının kontrolüne verdiğini iddia etti.
-17 Temmuz: Zelenskiy, Rusya’nın şu anda ülkesine karşı 3.000 seyir füzesi ateşlediğini söyledi.
-20 Temmuz: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, iki doğu bölgesi olan Luhansk ve Donetsk’i işgal etme resmi hedefinden ayrıldığını söyledi.
-21 Temmuz: Ukrayna, güney Herson bölgesinde bir Rus mühimmat deposunu imha ettiğini açıkladı.
Tahıl koridoru açıldı
-22 Temmuz: Rusya ve Ukrayna, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatına izin veren bir anlaşma imzaladı.
-26 Temmuz: Rus devlet şirketi Gazprom, Kuzey Akım 1 boru hattından geçen gaz arzını yarıya indirerek kapasitesinin yüzde 20’sine indireceğini açıkladı.
-AB enerji bakanları, bu yılın Ağustos ayı ile Mart 2023 arasında doğal gaz kullanımını gönüllü olarak yüzde 15 oranında azaltmayı kabul etti.
-27 Temmuz: Ukrayna kuvvetleri, HIMARS roket topçuları kullanarak Antonivka aracına ve demiryolu köprülerine zarar vererek, onları ağır askeri nakliye için kullanılamaz hale getirdi. Bu, Herson’daki ileri Rus pozisyonlarını kesmeye yardımcı olur.
-29 Temmuz: Donetsk, Olenivka’daki gözaltı tesisleri havaya uçurulduğunda en az 50 Ukraynalı savaş esiri öldürüldü. Rusya, Ukrayna’nın kendi adamlarını hedef aldığını öne sürdü.
Rus donanma gününde saldırı
-31 Temmuz: Rusya’nın Donanma Günü’nde Ukrayna’ya ait olduğu tahmin edilen bir İHA, Rusya’nın Sivastopol’daki Karadeniz filosu karargahına uçtu ve beş kişiyi yaraladı.
-1 Ağustos: Ukrayna tahılı yüklü ilk gemi, 22 Temmuz’da Rus ablukasını kaldırma anlaşmasının ardından limandan ayrıldı.
-6 Ağustos: Ukrayna’nın güney komutanlığı, kuvvetlerinin 39 Rus roketatarını ve bir mühimmat deposunu imha ettiğini söyledi.
-9 Ağustos: Ön hattın 225 km gerisinde, Kırım’daki Saky hava üssünde tahminen dokuz Rus savaş uçağı yerde imha edildi.
-18 Ağustos: BM başkanı Antonio Guterres, Ukrayna ve Rusya birbirlerini santralin yakınlarını bombalamakla suçlarken, Zaporijiya nükleer santraline verilen zararın “intihar” olacağı konusunda uyardı.
Rusya içinde suikast
-20 Ağustos: Önde gelen bir Rus aşırı milliyetçi Alexander Dugin’in kızı olan Darya Dugina, Moskova yakınlarında babasına yönelik bir suikast girişimi olabilecek bir bombalı aracın patlaması sonucu öldü. Ukrayna, Rusya’nın saldırının arkasında olduğu yönündeki suçlamalarını reddetti.
-24 Ağustos: Ukrayna, Sovyet yönetiminden bağımsızlığını kazandığı günü ve Rusya’nın topyekun işgalinin altı aylık yıldönümünü kutladı.
-31 Ağustos: Rusya, savaş uçaklarını Kırım’dan çekti ve karadan havaya füzelerini gelecekteki bombardımana karşı savunmak için artırdı.
-Rusya, onarım çalışmaları için Kuzey Akım 1 üzerinden Almanya’ya gaz tedarikini üç günlüğüne durdurdu.
Nükleer santral krizi
-1 Eylül: IAEA müfettişleri Zaporijiya Nükleer Santrali’ne denetim yaptı.
-Rus petrol şirketi Lukoil’in başkanı Ravil Maganov, bir hastanenin bahçesinde ölü bulundu. Savaş karşıtı açıklamalarıyla tanınan Maganov’un intihar ettiği açıklandı.
-2 Eylül: Norveç devletine ait petrol şirketi Equinor, Rusya’da Lukoil ile yaptığı ortak girişimden çekilidi.
-3 Eylül: İngiltere Savunma Bakanlığı’na göre, Ukrayna güçleri, 29 Ağustos’tan bu yana Rus komutanların yaptığı hatalar ve Rus kuvvetlerinin karşılaştığı lojistik sorunlar nedeniyle şaşkınlığa uğradı.
– Ukrayna, yeniden Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını kullanmaya başladı.
-Rusya’nın lojistik sıkıntısı çektiği ve Kuzey Kore’den roket satın aldığı öne sürüldü. Taraflar bu iddiayı yalanladı.
-11 Eylül: Rusya Savunma Bakanlığı, Harkov bölgesindeki Rus kuvvetlerinin Oskol nehrinin doğu yakasına çekildiğini doğrulayan bir harita yayınladı.
-12 Eylül: Ukrayna, Rusya-Ukrayna sınırına ulaştığını iddia etti.
-Otuz beş Rus belediye milletvekili, Putin’i istifaya çağıran bir dilekçeyi imzaladı.
-13 Eylül: Ukrayna’nın Luhansk Oblastı Valisi Serhiy Haidai, Rus güçlerinin üç gün önce Kreminna’dan açıkladı.
-19 Eylül: Rusya’nın Ukrayna şehirlerine yönelik füze saldırısı sürüyor. Bir Rus füzesi Güney Ukrayna Nükleer Santrali’nin eteklerine isabet ederek binalara ve komşu bir hidroelektrik santraline hasar verdi. Nükleer reaktörler zarar görmedi.
-20 Eylül: Bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin Rusya tarafından atanan yetkilileri Rusya’ya katılım için referandum kararı aldı.
Rusya seferberlik ilan etti
-21 Eylül: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, televizyondan ülkeye seslendi ve kısmi seferberlik kararı ilan ettiğini açıkladı.
-23 Eylül: Rus işgali altındaki bölgelerde Rusya’ya katılmak için referandum yapıldı. Açıklanan sonuçlara göre çoğunluk Rusya’ya katılım yönünde oy kullandı.
-1 Ekim: Ukraynalı askerler, Lyman şehrin girdi, Rusya Lyman’ın kontrolünü kaybettiğini doğruladı.
-4 Ekim: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya göre, Rusya’nın “kısmi seferberlik” ilan etmesinden bu yana 200.000’den fazla kişi askerlik hizmetine çağrıldı.
Rusya’ya ilhak
-5 Ekim: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Luhansk Halk Cumhuriyeti, Donetsk Halk Cumhuriyeti, Herson ve Zaporojiya bölgelerinin Rusya’nın parçaları haline gelmesine ilişkin federal yasayı imzaladı. Bu bölgeler artık Rusya’nın bir parçası.
-8 Ekim: Kırım Köprüsü’nde meydana gelen patlama, köprünün bir bölümün yanmasına ve kısmen çökmesine neden oldu, en az üç kişi öldü.
-9 Ekim: Rusya, Ukrayna kentlerine yönelik füze saldırısı başlattı. Çok sayıda ölü ve yaralı var.
Rusya’da ikinci komutan değişimi
-10 Ekim: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı General Sergey Surovikin’i “özel askerî operasyon”uh başına getirdi.
-22 Ekim: Ülke çapındaki Rus hava saldırıları kritik altyapı ve enerji tesislerini vurduğu için Ukrayna genelinde elektrik kesintileri yaşandı.
-29 Ekim: Rus işgali altındaki Sivastopol Deniz Üssü insansız hava araçları tarafından saldırıya uğradı.
-Rusya, Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldığını açıkladı.
-1 Kasım Rusya kısmi seferberliğinin tamamlandığını duyurdu.
-2 Kasım: Ukrayna’dan tahıl sevkiyatına yeniden başlandı.
-3 Kasım ABD, Kuzey Kore’nin gizlice Rusya’ya topçu sevk ettiğini öne sürdü.
-Ukrayna ile Rusya arasında eser takası yapıldı.
-11 Kasım: Ukrayna birlikleri, cephe hattı Dnipro Nehri’nin batı yakasına ulaştı ve çok az çatışmayla Herson şehrine girdi.
-17 Kasım: Karadeniz tahıl koridorunun süresi 120 gün uzatıldı. 19 Kasım 2022 tarihinde başlayacak 120 günlük uzatma kapsamında tahıl sevkiyatı 19 Mart 2023 tarihine kadar devam edecek.
-23 Kasım: Füze saldırısından sonra Vilniansk’taki Hastane Avrupa Parlamentosu, Rusya’nın sistematik olarak sivillere saldırması ve savaş suçları işlemesi nedeniyle Rusya’yı “teröre sponsor olan devlet” ilan etti.
-2 Aralık: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihaylo Podolyak, 24 Şubat’tan bu yana 10.000-13.000 Ukrayna askerinin öldürüldüğünü iddia ediyor, en son Ağustos ayında verilen rakam 9.000.
-7 Aralık: Putin, “özel askeri operasyonun” beklenenden uzun sürdüğünü kabul etti.
-10 Aralık: Rusya, Odesa’daki iki enerji tesisini İran yapımı İHA’larla vurdu. Ukrayna limanındaki kritik olmayan tüm altyapıyı ve 1,5 milyon insanı elektriksiz kaldı.
-15 Aralık: Zelenskiy, Rusya’nın çatışmayı sona erdirmek için bir adım olarak Noel’e kadar askerlerini geri çekmeye başlaması gerektiğini söyledi. Rusya, Ukrayna toprak kaybını kabul edene kadar “Noel Ateşkesi Yok” yanıtını verdi.
-16 Aralık: Rus füze saldırılarında siviller Kiev Metrosu’na sığındı
Rusya, Kiev, Harkov, Poltava ve Kremençuk’a yaklaşık 76 füze fırlatarak altyapıyı yok etti.
-18 Aralık: Rus hükümeti moralleri yükseltmek için müzisyenleri işe alıyor.
-20 Aralık: Putin, Rusya’nın ilhak ettiği Ukrayna’nın dört bölgesinde durumun “son derece zor” olduğunu söyledi.
En az 12 gazeteci öldürüldü
Savaşı takip eden en az 12 gazeteci öldürüldü ve CPJ diğer üç kişinin ölümünün gazetecilik faaliyetiyle ilgili olup olmadığını araştırıyor.
Çok sayıda gazeteci anavatanlarındaki ağır yeni medya kısıtlamalarından kaçmak zorunda kaldı. Daha önce kendi ülkelerinde medyaya yönelik baskıdan Ukrayna’ya sığınan çok Belaruslu gazetecinin payına bir kez daha kaçmak düştü.
Rusya’da ise bağımsız medya üzerindeki baskı arttı, çok sayıda gazeteci çalışamaz duruma geldi ya da yayın organlarını kapattılar.
Rusya-Ukrayna’daki savaşta öldürülen gazetecilerin isimleri şöyle:
-Serbest çalışan Ihor Hudenko, 26 Şubat’ta Harkov’da öldürüldü.
-Yevhenii Sakun, 1 Mart’ta Kiev’de öldürüldü
-Sigma-TV’den Viktor Dedov 11 Mart’ta Mariupol’da öldürüldü
-Serbest çalışan Oksana Haidar, 11 Mart – 7 Nisan civarında Sevçenkove’de öldürüldü.
-Brent Renaud, Time, 13 Mart’ta Irpin’de öldürüldü
-Maks Levin, LB.ua, cesedi 1 Nisan’da Huta-Mezhyhirska yakınlarında bulundu. 13 Mart’ta kayıp olduğu bildirilmişti.
-Fox News’ten Pierre Zakrzewski 14 Mart’ta Horenka’da öldürüldü.
-Fox News’ten Oleksandra Kuvshynova 14 Mart’ta Horenka’da öldürüldü.
-The Insider muhabiri Oksana Baulina 23 Mart’ta Kiev’de öldürüldü.
-Serbest çalışan Mantas Kvedaravicius, 2 Nisan’da Mariupol’da öldürüldü.
-Vira Hyrych, Radio Free Europe/Radio Liberty, 28 Nisan’da Kiev’de öldürüldü
-BFMTV’den Frédéric Leclerc-Imhoff, 30 Mayıs’ta Lisiçanks’ta öldürüldü.
Öte yandan, ölü bulunan üç gazetecinin ise mesleki faaliyetten dolayı hedef olup olmadığı henüz kesinlik kazanmadı. CPJ’nin araştırmayı sürdürdüğü bu gazeteciler ise şunlar:
-Serbest çalışan Zoreslav Zamoysky, 4 Mart-12 Nisan civarında Buça’da öldürüldü.
-Roman Nezhyborets, Dytynets, 5-9 Mart civarında Yahidne’de öldürüldü.
-Serbest çalışan Yevhenii Bal, 2 Nisan’da Manhush’ta öldürüldü.