Bakanlığının faaliyetleri ve esnaf buluşmaları kapsamındaŞanlıurfa’ya gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Şanlıurfa Valiliğini ziyaret etti. Valilik ziyaretinde, koronavirüs salgını sürecinde iş dünyası ve ekonomiyi ilgilendiren konularda basına açıklamalarda bulunan Pekcan, iş dünyasının salgından önemli ölçüde etkilendiğini kaydetti.
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve esnaf temsilcileri tarafından Şanlıurfa GAP Havalimanında karşılanan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, karşılamanın ardından Şanlıurfa Valiliğine geçti. Valilik şeref defterini imzalayan Pekcan, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Açıklamalarının ardından valilik makamında ağırlanan Pekcan’a, Vali Erin tarafından ilin sosyo-ekonomik verileri hakkında bilgiler aktarıldı. Pekcan ve beraberindekiler daha sonra Valililk konferans salonunda iş dünyası ve esnaf temsilcileriyle bir toplantı yaptı.
Bakan Pekcan’ın iş dünyası ve esnaf temsilcileri ile yaptığı toplantıya, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Milletvekilleri Gülender Açanal, Halil Özşavlı, Ahmet Akay ve İbrahim Halil Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, AK Parti MKYK Üyesi Vildan Polat, Şanlıurfa’daki ekonomik faaliyetlerle ilgili oda, borsa ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Türkiye Büyümesini Sürdürdü
Şanlıurfa Valiliği ziyaretinde basına açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin, hem salgınla mücadelede hem de ekonomik alanda dünyanın birçok ülkesi ile ayrıştığını belirtti. Bakan Pekcan, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yaptığı açıklamalara göre dünya ekonomisinin yüzde 1,5, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği’nin yüzde 7,2, Almanya’nın yüzde 5, Japonya’nın yüzde 5,1, İngiltere’nin yüzde 10 oranında küçüldüğü dönemde Türkiye’nin üçüncü çeyrekte yüzde 6,10 büyüme ile diğer ülkelerden ayrışarak, 2020 yılını pozitif büyüme ile kapattığını ifade etti.
Pekcan, konuşmasında şunları ifade etti:
Cumhurbaşkanımız liderliğinde, güçlü sağlık altyapımız sayesinde bu süreci çok temkinli ve başarılı şekilde geçiriyoruz. İnşallah, aşıların da muntazam yapılmaya başlamasıyla hem sağlık hem de ekonomik alanda dünyadan ayrışarak devam edeceğiz. Uluslararası ekonomik göstergeler de Türkiye’nin diğer ülkelerden pozitif ayrıştığını gösteriyor. Yine PMI verileri olsun, kapasite kullanım oranı olsun, önümüzdeki dönemde de bu ekonomik iyileşmenin devam edeceğinin göstergeleridir. Bizim ihracat olarak, üçüncü çeyrekte ikinci çeyreğe oranla yüzde 33,8 büyümemiz, son çeyrekte üçüncü çeyreğe göre yüzde 18.6 oranında büyümemiz ve geçen yılın 2019’un son çeyreğine göre yüzde 6,6 büyüyerek ilk defa çeyrek dönem ihracatımız 51,2 milyar dolar oldu. 2020 yılını hedeflerin ötesinde, 169,5 milyar dolar ihracat ile kapattık. Yine 2021 Ocak ayında da ilk defa 15 milyar doların üzerine çıktık.
Şanlıurfa Esnafına 14 Milyon 300 Bin TL Destek Ödendi
Pandeminin başlamasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ekonomik istikrar kalkanı paketi ile iş dünyasına yönelik istihdam, finansman ve vergi kolaylıkları getirildiğini hatırlatan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, esnaf ve sanatkârlara yönelik Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği (TESKOMB) tarafından toplam 68 milyar TL kredi verdiğini, bu rakamın 42 milyar TL’nin 1 milyon esnafa 2020 yılında kullandırıldığını söyledi.
Esnaf ve sanatkârların TESKOMB’a olan borçlarının, faiziyle birlikte Haziran 2021 sonuna kadar ertelendiğini hatırlatan Pekcan, pandemideki gelişmelere paralel bu yönde adımlar atmaya devam ettiklerini dile getirdi.
Esnafa verilen gelir kaybı desteği konusunda da bilgiler veren Pekcan, “Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı üzere, esnafımıza üç ay süreyle 1000 TL gelir kaybı desteği, büyükşehirlerimizde 750, diğer şehirlerde de 500 TL kira desteği vereceğiz. 1 milyon 400 bin esnafımız bundan yararlanıyor. Şanlıurfa’dan da 15 bin 842 esnafımız başvuru yapmış. 14 milyon 300 bin TL de Şanlıurfa’ya ödeme gerçekleştirmiş bulunuyoruz.” dedi.
Pandemi döneminden en çok etkilenen kafe ve restoranlara yönelik destekler hakkında da bilgi veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ciroları 3 milyon TL’ye kadar olan ve 2020 yılında 2019’a kıyasla yüzde 50 ve üzerinde ciro kaybı olan işletmelerin, ciro kayıplarının yüzde 3’ü oranında destekleneceğini, bu rakamın da işletme başına en az 2, en fazla 40 bin TL tutarında olacağını söyledi. Hazine ve Maliye Bakanlığının bu destek konusunda çalışmalarını tamamladığını kaydeden Pekcan, çoğu işletmenin 40 bin TL destek alacağının görüldüğünü ifade etti.
Şanlıurfa’daki 513 Firma İhracata Teşvik Edilecek
Şanlıurfa’ya özel açıklamalarda da bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, son iki yılda Şanlıurfa’ya 1,7 milyar TL tutarında ihracat desteği verdiklerini, Eximbank ihracat kredileri kapsamında Şanlıurfa’ya 5.7 milyon dolarlık ihracat desteği sağlandığını söyledi.
Şanlıurfa’da son üç yılda 150 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştiğini ve bunun Şanlıurfa için çok düşük bir rakam olduğunu belirten Pekcan, Ticaret Bakanlığının başlattığı “81 İlde İhracata İlk Adım” programı ile 78 ilin çalışmalarını tamamlayarak 18 bin 500’ün üzerinde firma tespit ettiklerini ifade etti. Şanlıurfa’da da ihracat potansiyeli olan 513 firma belirlediklerini dile getiren Pekcan, “Demek ki Şanlıurfa’da ihracat potansiyeli olduğu halde ihracat yapmayan 513 firma var. Şimdi onlara ihtiyaç analizleri yapacağız. Niçin ihracatçı olamadıklarını tespit edecek, altı ay süreyle onları taleplerine en uygun mentorle eşleştirerek eğitimler vereceğiz. O firmalarımıza Eximbank’tan da destek vererek ihracat ailesine katılmalarını sağlayacağız.” dedi.