Şanlıurfa’nın Birecik ilçesindeki üretim istasyonunda koruma altında bulunan, göç yolunu unutmamaları ve izlenmeleri amacıyla 30 Kelaynaklar doğaya bırakıldı.
Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için Şanlıurfa’nın Birecik ilçesindeki üretim istasyonunda koruma altında bulunan kelaynaklardan 30’u göç etmeleri için doğaya salındı.
Bölge halkı tarafından “bereketin sembolü” olarak nitelendirilen, dünyada popülasyonu Fas ve Türkiye’de bulunan kelaynaklar, Fırat Nehri kenarındaki Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğüne bağlı Birecik Şefliği Kelaynak Üreme İstasyonunda koruma altında tutuluyor.
Göç yolunu unutmamaları ve yolun izlenmesi amacıyla bu yıl 30 kelaynak, veteriner kontrolünden geçirildikten sonra doğaya bırakıldı.
Kelaynak kuşları, üreme dönemi başlangıç zamanı olan Şubat ayında kafeslerinin kapıları açılarak doğaya salınıyorlar. Doğal ortamda serbestçe uçan ve beslenen Kelaynak kuşları, istasyondaki kayalık ve tahta yuvalarda üredikten sonra Haziran ayı içerisinde yeniden kafeslere alınarak göç etmelerine izin verilmiyor.
Üretme İstasyonunda 283’ ü erişkin, 53’ ü bu yılın yavrusu ile birlikte toplam 336 Kelaynak kuşu bulunuyor.
2021 yılında 15 adet, 2022 yılında 30 adet, 2023 yılında 30 adet Kelaynak kuşu göç etmek üzere salındı. Bu yıl da Kelaynaklardan 30 tanesi, bugün göç’ e salındı.