İtalya’da yapılan genel seçimleri, aşırı sağcı Fratelli d’Italia (FDI, İtalya’nın Kardeşleri) Partisinin liderlik ettiği sağ cephe kazandı.
Yaklaşık 50 milyon kayıtlı seçmen, Parlamento’nun üst kanadı 200 sandalyeli Senato ve alt kanadı 400 üyeli Temsilciler Meclisi’nin üyelerini belirlemek için dün sandık başına çağrıldı.
Seçimlere katılma oranı yüzde 63,9’da kaldı ki bu İtalyan genel seçimlerinde en düşük katılım oranı olarak belirlendi.
İtalya İçişleri Bakanlığının verilerine göre, göre, Giorgia Meloni liderliğindeki post-faşist olarak nitelendirilen aşırı sağcı FDI, yüzde 26,2 oranında oy alarak seçimlerin galibi oldu.
Enrico Letta liderliğindeki merkez solun en büyük partisi Demokratik Parti yüzde 19,2 ile ikinci parti olurken, sol cephe bu seçimlerde aşırı sağın iktidar olmasını engelleyemedi.
Eski Başbakan Giuseppe Conte’nin lideri olduğu “sistem karşıtı ve ne sağda ne de solda” olan 5 Yıldız Hareketi (M5S) yüzde 15,3 ile üçüncü parti olurken, 2018’e göre yarı yarıya oy kaybına uğradı.
Sağ koalisyonun ikinci ortağı konumundaki Matteo Salvini’nin Lega (Birlik) Partisi, yüzde 8,9 oy olarak, kamuoyu araştırmalarındaki beklentilerin altında kaldı. Lega’nın oy oranı yüzde 13-17 arasında bekleniyordu.
Eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin sağcı Forza Italia (FI) da yüzde 8’lik oyla ülkenin beşinci siyasî gücü oldu.
Seçim kampanyası sırasında pek de dikkate alınmayan merkezdeki “Üçüncü Kutup”, yüzde 7,7 oy olarak, beklentileri aştı. Üçüncü Kutup, Carlo Calenda’nın Eylem Partisi (AZ) ve seçimlere beraber girdiği Italia Viva’dan (IV) oluşuyor.
İçişleri Bakanlığının verilerine göre, FDI, Lega, FI ve bazı küçük partilerin oluşturduğu sağ ittifakın oy oranı yüzde 44,3’e ulaştı.
Merkez sol cephe yüzde 26’da kaldı
Demokratik Parti önderliğindeki merkez sol cephenin oy oranı yüzde 26,1’de kaldı.
Bu sonuçlara göre, aşırı sağ ve sağın oluşturduğu Giorgia Meloni liderliğindeki koalisyon, hem Senato’da hem de Temsilciler Meclisi’nde hükümet kuracak salt çoğunluğa yeten sayıda sandalye sahibi oldu.
Sağ ittifakın 200 üyeli Senatoda 114 ile 126 arasında, 400 üyeli Temsilciler Meclisinde de 232 ile 252 arasında sandalye kazanması öngörülüyor.
İtalya’da 2020’de yapılan Anayasa değişikliğiyle 315 üyeli Senato’nun üye sayısı 200’e, 630 üyeli Meclis’in sandalye sayısı da 400’e indirilmişti.
İtalya’da 1945’ten bu yana ilk kez bir faşist parti iktidar adayı oldu ve İtalya ilk kez bir kadın Başbakan sahibi olacak.
Meloni: “İtalya bizim yönettiğimiz merkez sağ bir hükümet istiyor”
İtalya’da dün yapılan erken genel seçimlerin galibi aşırı sağcı Giorgia Meloni, sabaha karşı yaptığı açıklamada, “İtalyanların, Fratelli d’Italia tarafından yönetilen merkez sağ bir hükümet istediğine ilişkin açık bir mesaj verdiğini” söyledi.
Meloni, bu sözleriyle, İtalya’nın ilk kadın Başbakanı olma arzusunu da dillendirmiş oldu.
Roma’da sabaha karşı bir basın toplantısı yapan Meloni, “Bütün İtalyanların hükümeti olacağız. Halkı birleştirmek için ülkeyi yöneteceğiz” dedi.
Gençliğinde faşist lider Benito Mussolini’ye hayranlığını gizlemeyen Meloni, taraftarlarına sakinlik tavsiye ettiği açıklamalarında, seçim kampanyasının “sert ve şiddetli” geçtiğini kaydetti.
FDI lideri, “Tarihin bir parçası olmak istiyorsanız, on milyonlarca insana karşı ne tür bir sorumluluğumuz olduğunu anlamanız gerekiyor. Böyle bir zamandayız. İtalya bizi seçti, biz de ona asla ihanet etmeyeceğiz” dedi.
2018 seçimlerinde sadece yüzde 4,3 oy alan ve seçimlerden sonra kurulan bütün hükümetlere karşı muhalefette kalan FDI’nin seçimlerden birinci parti olarak çıkmasının “çok anlamlı” olduğunu söyleyen 45 yaşındaki Meloni, “Bu bize, birçoğumuz için gurur, gözyaşı, kucaklaşma ve hayaller gecesi yaşattı” diye konuştu.
“Varış değil, başlangıç”
Giorgia Meloni, seçim sonuçlarının FDI için “varış değil, başlangıç noktası olduğunu” söyledi.
Seçimlere katılım oranının düşük olmasına üzüldüğünü bildiren Meloni, “devletle vatandaş arasındaki ilişkiyi yeniden inşa etmeleri gerektiğini” belirtti.
İçişleri Bakanlığı, seçimlere katılma oranının yüzde 63,9’da kaldığını açıkladı. Bu, İtalyan genel seçimlerinde en düşük katılım oranı olarak belirlendi.