Türkiye’nin uydusu Göktürk-2 uzayda 10. yılını doldurdu
Türkiye’nin kendi teknolojik birikim ve mühendisleri tarafından yapılan Göktürk-2 uydusu uzayda 10. yılını doldurdu.
Göktürk-2 18 Aralık 2012 tarihinde Çin’in Jiyuguan fırlatma üssünden fırlatılmıştı.
Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Göktürk-2’nin 10 yıllık yolculuğuna ilişkin şu bilgilere yer verildi:
“Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın envanterinde görev yapan Göktürk-2, 10 yıl boyunca Dünya’nın etrafında yaklaşık 52 bin 800 yörünge katetti.
Haberleşme konisi içerisinde herhangi bir aksama olmadan uyduya erişim sağlandı Yaklaşık 34 milyon km²’lik bir alan kapsanacak şekilde 85 bin kare görüntüye tekabül eden görüntüleme yaptı.
Hava Kuvvetlerimizin Keşif Uydu Tabur Komutanlığı tarafından komuta ve kontrolü gerçekleştirilen Göktürk-2’nin uzayda bulunduğu süre boyunca kalıcı ve önemli bir arıza ile karşılaşılmadı.
Gerçekleşen 103 adet yakın geçiş durumu için 590 adet çarpışma ikaz mesajı alındı. Analiz ve değerlendirmeler sonrası bu ikazlardan 8 adedi için çarpışmadan kaçınma manevrası başarıyla gerçekleştirildi.
Göktürk- 2 uydusunun yörüngedeki görev ömrü 5 yıl olarak planlandı. Ancak yüksek radyasyon dayanımı, kesintisiz ve efektif ısıl kontrolü, üç eksende hassas yönelim kontrolü, uzay ortamı etkilerine yüksek dayanıma sahip pil ve güneş panellerinin kullanımı gibi önlemler ile 10 yıldır tam kapasite ile görevini kesintisiz yapması sağlandı.
Göktürk-2 uydu görüntüleri ile hâlihazırda; TSK’nın ihtiyaçları, sivil kurum ve kuruluşların ise afet ve acil durum uydu görüntü talepleri ile üniversitelerin akademik çalışmalar kapsamındaki talepleri ücretsiz olarak karşılanıyor.”
Türk mühendisler tasarladı
Türkiye Uzay ve Havacılık Sanayi (TUSAŞ) internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Göktürk-2 “Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu” olma özelliğini de taşıyor.
Göktürk-2, Türk mühendislerince tasarlanmış ve 2012 yılında fırlatma operasyonu ile görev yörüngesine yerleştirildi. TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma Geliştirme Projeleri Destekleme Programı (SAVTAG-1007) kapsamında Göktürk-2 Projesi Sözleşmesi; Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK ve TUSAŞ-TÜBİTAK UZAY İş Ortaklığı arasında imzalanarak Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Göktürk-2 Uydu Sistemine ilişkin tasarım, üretim ve test süreçlerindeki tüm mühendislik faaliyetleri milli olarak gerçekleştirildi. Birçok test işleminden geçirildi.
Göktürk-2 Projesi kapsamında; uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkân ve kabiliyetlerle karşılanması hedeflendi.
Gelinen durum itibariyle bu hedeflere ulaşılmış, TUSAŞ bünyesinde Ülkemizin gelecekteki uydu projelerinde görev alacak uzman insan gücü yetişti, uydu ve ekipman seviyesi tasarım, analiz, üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetlerine yönelik altyapı ve kabiliyetler kazanıldı.