Almanya’dan enerji şirketi Uniper’i kurtarma operasyonu
Enerji krizinin ardından ilk şirket kurtarma operasyonu Almanya’dan geldi.
Almanya, güç durumdaki enerji şirketi Uniper’i 15 milyar avroluk (15.24 milyar dolar) bir kurtarma anlaşmasıyla kurtarmayı kabul etti. Kurtarma paketine göre, Alman devleti Uniper’de yüzde 30 hisse sahibi olacak.
Enerji şirketi, Almanya’da yükselen enerji faturalarını alarma geçiren ilk şirket oldu ve bu ayın başlarında hükümet desteği için bir kurtarma başvurusunda bulundu. Almanya’nın en büyük gaz ithalatçısı olarak, Rusya’dan gelen boru hatlarındaki büyük ölçüde azalan akışlar nedeniyle fiyatların yükselmesine neden oldu.
Şirketteki çoğunluk hissesi sahibi Fin grup Fortum’dan yapılan açıklamada, Uniper ve Alman hükümetinin finansal rahatlama sağlamak için “kapsamlı bir istikrar paketi” üzerinde anlaştıklarını duyurdu.
Fortum Başkanı ve Üst Yöneticisi Markus Rauramo yaptığı açıklamada, “Sağlam önlemler gerektiren benzeri görülmemiş bir enerji krizi yaşıyoruz. Yoğun ve yapıcı müzakerelerin ardından, ilgili tüm tarafların çıkarlarını kabul edilebilir bir şekilde karşılayan bir çözüm bulduk. Aciliyet ve savaş zamanında Avrupa’nın arz güvenliğini koruma ihtiyacı bizi harekete geçirdi” dedi.
Rusya’nın Avrupa’ya gaz arzı, bu yılın başlarında Ukrayna’yı işgalinden ve Batı’nın Moskova’ya uyguladığı yaptırımlardan bu yana düştü.
Fortum’a göre, Uniper, Haziran ortasından bu yana Rus gaz devi Gazprom’dan “taahhüt edilen gaz hacimlerinin yalnızca bir kısmını” aldı, yani çok daha yüksek spot piyasa fiyatlarından gaz satın almak zorunda kaldı. Fortum, bunun Uniper’in mali durumu üzerinde ciddi sıkıntılar yarattığını açıkladı.
Kurtarma operasyonu
Bloomberg’in haberine göre, Uniper yöneticileri, planın “hisse başına 1,70 avroluk bir ihraç fiyatı için yaklaşık 267 milyon avroluk (271 milyon dolar) bir sermaye artışını öngördüğünü” ve bunun “(devletin) Uniper’de yaklaşık yüzde 30’luk bir pay sahibi olmasını sağlayacağını” belirttiler.
Grup, sonunda hisse haline gelecek zorunlu dönüştürülebilir tahvillerde “7,7 milyar avroya kadar” kamu kredisinden yararlanacak.
Uniper, kamu kredi kuruluşu KfW aracılığıyla firmaya sağlanan kredi limitinin de 2 milyardan 9 milyar avroya çıkarılmasının planlandığını belirtti.
Grup, 8 Temmuz’da Alman hükümetinden kurtarma talebinde bulunmuştu.
Kararın ardından şirketin hisseleri yüzde 3,2 kadar yükseldi. Uniper’in hisseleri bu yıl yüzde 70’ten fazla değer kaybetmişti.
“Hayati öneme sahip bir şirket”
Başbakan Olaf Scholz, duyurunun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Uniper, ülkemizin ekonomik kalkınması ve vatandaşlarımızın enerji arzı için hayati öneme sahip bir şirkettir” dedi.
Scholz, Uniper’in sabit fiyatlı sözleşmeleri olmasına rağmen maliyet artışlarını müşterilerine yansıtmasına izin verileceğini söyledi.
Alman vatandaşlarının sonbahardan itibaren daha fazla fiyat artışı beklemeleri gerektiğini ifade eden Scholz, ancak enerji faturalarını ödemede sorun yaşayan hanelere daha fazla yardım sözü verdiğini ifade etti.
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, bir süre önce, Uniper’in başarısızlığının potansiyel olarak daha geniş ekonomiye sıçramasıyla Lehman Brothers benzeri bulaşma riski oluşturduğu konusunda uyarmıştı. IMF, Rusya’nın gaz arzını kapatması halinde ülkenin ekonomik üretiminin yaklaşık yüzde 5’ini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu tahmin ediyor.
Uniper neden önemli?
DW’nin haberine göre, Uniper, bölgesel kamu hizmeti şirketleri gibi toptan müşterilere elektrik ve gaz satan uluslararası bir enerji grubu. Şirket, aynı zamanda Almanya’nın en büyük Rus gazı ithalatçısı.
Firma, Rus enerji devi Gazprom’un Avrupa’ya gaz dağıtımını kesmesinin ardından iki hafta önce devlet yardımı talep etmişti.
Bu haftanın başlarında, Uniper’in Üst Yöneticisi Klaus-Dieter Maubach, firmanın diğer kaynaklardan gaz tedarikini güvence altına almak zorunda kaldıktan sonra KfW’den 2 milyar Euro’luk bir kredi hattını tam olarak kullandığını söyledi.
Ekonomi Bakanlığı’na göre Almanya, Haziran ayında tüketilen gazın yüzmde 26’sını oluşturan Rus gaz ithalatına büyük ölçüde bağımlı durumda.
Rusya, Baltık Denizi’nin altından Almanya’ya uzanan Kuzey Akım-1 boru hattını bakım için 10 gün süreyle kapatmıştı.
Berlin, Moskova’nın Ukrayna savaşı üzerindeki Batı yaptırımlarına misilleme olarak muslukları kalıcı olarak kapatacağından korkuyordu.
Kuzey Akım-1, Perşembe günü malzemeleri yeniden başlattı. Ancak akış normal kapasitenin sadece yüzde 40’ında.