DOLAR 34,5272 0.11%
EURO 36,2089 -0.17%
ALTIN 2.964,530,10
BITCOIN 33945383,92%
Şanlıurfa
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rekabet hızlı başladı

Rekabet hızlı başladı

Lisans başvurularının açılmasından sonraki üç ayda toplam 16 şirkete 49 yıllığına 'şarj ağı işletme lisansı' verildi. (Foto: Depo Photos)

ABONE OL
18 Temmuz 2022 13:38
Urfa Haberleri Rekabet hızlı başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Araç şarj istasyonlarında rekabet hızlı başladı

Elektrikli araçlara yönelik şarj istasyonu lisans başvurularının ilk üç ayında 16 şirket lisans aldı. 

Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) elektrikli araçlara yönelik şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulmasına ilişkin yönetmelik 2 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda, 18 Nisan’dan itibaren de “Şarj Ağı İşletmeci Lisansı” başvuruları alınmaya başlandı. 

Lisans başvurularının kabul edildiği tarihten bu yana toplam 16 şirkete 49 yıllığına şarj ağı işletme lisansı verildi. 

Bu şirketler arasında Koç Grubu’nun WATT, Sabancı Holding’in EŞARJ, Zorlu Grubu’nun ZES, TOGG’un TRUGO, OYAK’ın ŞARJET ve OTOJET, Kalyon Grubu’nun KALYON EV markaları dikkat çekiyor. 

Elektrikli şarj ağı işletmesi lisansı alan şirketler ve bunlara ilişkin bilgiler, 17 Temmuz itibarıyla şöyle:

1-Armatec Enerji ve İnşaat Ltd. Şti: İstanbul merkezli faaliyet gösteriyor, sahibi Cengiz Dazkır. “Armatec” markasıyla faaliyet gösterecek. 

2-En Yakıt A.Ş: Gaziantep merkezli şirket, Akcanlar Holding bünyesinde yer alıyor. “En Yakıt” markasıyla piyasada yer alacak. 

3-FCTR Elektrikli Araçlar Enerji Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş: İstanbul merkezli bir şirket, sahibi Osman Ataman. Türkiye’de “Ecoconnect” markasıyla faaliyet gösterecek.  (Değişik ülkelerde FullCharger adı altında faaliyeti var.)  

4-RHG Enertürk Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş: İstanbul merkezli, TMSF tarafından atanan kayyum yönetimindeki Erciyes Anadolu Holding (eski Boydak Grup) bünyesinde yer alıyor. “Enertürk RHG Enerji” markasıyla sistem kuracak.

5-Kalyon Electrical Vehicle Enerji Yatırım A.Ş: Ankara merkezli, Kalyon Grup bünyesinde yer alıyor. “Kalyon EV” markasıyla piyasada yer alacak. 

6- CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi A.Ş: Antalya merkezli faaliyet gösteriyor, sahibi Tarkan Sarvan. “CV” markasıyla sistem kuracak. 

7- EVS Elektrikli Şarj Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş: İstanbul merkezli bir şirret, ortakları Tamer Şengönül ve Adil Anjel. “SHARZ” markasını kullanıyor. 

8- TOGG Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri Sanayi ve Ticaret A.Ş: Kocaeli (Gebze) merkezli faaliyet gösteriyor, TOGG otomobil bünyesinde kuruldu. “Trugo” markasıyla sistem kuracak.  

9- ZES Dijital Ticaret A.Ş: İstanbul merkezli, Zorlu Grubu bünyesindeki Zorlu Enerji’ni bir markası olarak faaliyet gösterecek. “ZES” markasıyla sistem kuruyor. 

10- Şarjet Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş: OYAK kuruluşlarından Güzel Enerji bünyesinde faaliyet gösteriyor.”Şarjet”, “Otojet”, “Otojet Güzel Enerji” markalarıyla piyasada yer alacak. 

11- Şarjon Yenilenebilir Enerji ve Elektrikli Araç Şarj Sistemleri Ticaret A.Ş: İstanbul merkezli bir şirket, çoğunluk hissesi Mehmet Marangoz’a ait, “Şarjon” markasıyla hizmet verecek. 

12- Wat Mobilite Çözümleri Teknoloji ve Ticaret A.Ş: KOÇ Grubu şirketlerinden Opet, Otokoç Otomotiv ve Entek Elektrik ortaklığıyla kuruldu. “Watt” markasıyla piyada yer alacak. 

13- Astor Enerji A.Ş: Ankara merkezli faaliyet gösteriyor, sahibi Feridun Geçgel. “Astor” markasıyla piyasada yer alacak. 

14- Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri A.Ş: İstanbul merkezli, Sabancı Holding kuruluşlarından Enerjisa bünyesinde faaliyet gösteriyor. “Eşarj” markasıyla piyasaya yer alıyor.  

15- Zey Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi. Diyarbakır merkezli bir şirket, sahibi Murat Yumuk. “Green Science” markasıyla hizmet verecek. 

16- Neva İç ve Dış Ticaret A.Ş: Ankara merkezli bir şirket, sahibi Nevzat Yıldırım. “Neva Şarj” markasıyla piyasada yer alacak. 

Şarj istasyonları

Şarj ağı işletmecisi, lisansının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde en az 50 adet şarj ünitesinden ve en az beş farklı ilçedeki şarj istasyonundan oluşacak şekilde şarj ağını oluşturması gerekiyor. 

Şarj ağında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde beşi ile Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğu altında bulunan otoyollar ve devlet yollarında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde 50’si de DC 50 kW ve üzeri güçteki şarj ünitesi niteliğinde olacak. 

Lisans yürürlüğe girdikten sonra en geç bir ay içerisinde (cep telefonu uygulaması gibi) serbest erişim platformunda yayımlanacak bilgileri zamanında, güncel, doğru ve eksiksiz olarak sağlayacak bir sistem kurulması gerekiyor. 

En az 10 karakter gerekli