Türkiye’de iyileştirilmesi gereken büyük sorunlardan biride işsizlik, gelin TÜK’in 2023, 2024 verilerine, cinsiyet ve yaş gurubuna göre ülkemizde ki işsizlik oranlarına bakmaya. TÜİK Kurumsal. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 166 bin kişi azalarak 3 milyon 424 bin kişi oldu. 10 Eylül 2024 tarihinde açıklanan işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranı 2024 yılı Temmuz ayında yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı 32 milyon 712 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 49,6 oldu. İşgücü 35 milyon 879 bin kişi, işgücüne katılma oranı yüzde 54,4 oldu. Yani TÜİK’İN veri analizi bu şekilde fakat bide verilere yansımayan analizlere bakacak olursak durum biraz daha olumsuz hata kötü bile diyebiliriz.
DİSK’in yaptığı çalışamaya baktığımızda ise DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise Temmuz 2024’te 10 milyon 681 bin kişi olarak gerçekleşti. TÜİK’e göre pandemi öncesinde, 2019 Temmuz’da yüzde 13,9 olan dar tanımlı işsizlik Temmuz 2024’te yüzde 8,8 olarak gerçekleşti. Ancak aynı dönemde geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 19,3’ten yüzde 26,5’e yükseldi. Son 1 yılda geniş tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 977 bin artarak 8,7 milyondan 10,7 milyona yükseldi. Covid-19 salgını sonrası geniş tanımlı işsizlik oranı 7,2 puan, geniş tanımlı işsiz sayısı ise 4 milyon 75 bin kişi arttı.
Türkiye’de bir yandan kadınların istihdama katılma oranları erkeklere göre oldukça düşük seyrederken öte yandan Türkiye’de kadın işsizliği erkeklere kıyasla oldukça yüksek seyretmeye devam ediyor. Kadın işsizliği ile erkek işsizliği arasındaki fark açılıyor. Buda öyle görünüyor ki Türkiye’de kadınlara yeteri kadar istidam sağlanmadığı anlamına geliyor. TÜİK tarafından açıklanan dört ayrı işsizlik türünde de kadın işsizliği erkek işsizliğinden oldukça yüksek seyrediyor. Temmuz 2024’te mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,0 iken kadınlarda yüzde 12,4 olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik işgücü erkeklerde yüzde 21,1 kadınlarda ise yüzde 35,7 olarak hesaplandı. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark 14,6 puandır.
Türkiye’de işsizliğin mağduru olan kadınlar gibi gençlerde iş bulmakta sorun yaşıyor ve işsizliğin yol açtığı sorunları en çarpıcı biçimde yaşayan kesimlerden biri da gençlerdir. Türkiye’de işsizliğin en belirgin nedeni ise Düzensiz göçmen sorunu, hızla artan nüfus sayısı. Bir diğer nedende ekonomide ki kötü gidişat, Enflasyonun yükselmesi iş sahiplerin işçinin ücretlerini ödeyemeyecek duruma gelmesi ve kendince küçülmeye yoluna gitmesiyle işsizlik nedenleri arasında yer almaktadır. İşsizlik şuan için ülkemizde ciddi bir sorun ve çözüm aranması gereken acil bir ihtiyaç.
Sevgiyle kalın