Yapılan bir araştırmaya göre sıcaklığa bağlı ölümler son 7 yılda arttı.
Journal of the American Medical Association’dan araştırmacılar, 1999-2023 yılları arasında sıcaklığın altta yatan neden ya da ölüme katkıda bulunan neden olduğu 21.518 ölüm olduğunu ve bunun olası bir düşük tahmin olduğunu söylüyorlar. Toplamda, sıcaklığa bağlı ölümler 1999’dan bu yana yüzde 117 artt.
Çalışmanın yazarları, ölüm oranlarını hesaplamak için ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) verilerini kullandılar. Araştırma ABD’ye kapsıyor olsada genel bir değerlendirme açısından önemli.
Sıcaklığa bağlı ölümlerin sayısı yıldan yıla dalgalanma gösterirken, son yedi yılda keskin bir yükseliş yaşandı. Verilere göre, sıcaklığa bağlı ölümler 2016’dan 2023’e kadar yılda yüzde 16,8 oranında arttı ve araştırmacılar rakamların tırmanmaya devam etmesini bekliyor.
Yazarlar, “İklim değişikliği nedeniyle sıcaklıklar artmaya devam ettikçe, son dönemdeki artış eğiliminin devam etmesi muhtemeldir” diye yazdı.
Çalışmanın eş yazarı, Teksas Üniversitesi’nden Dr. Jeffrey Howard, 2016’dan sonraki artış eğilimine bir dizi faktörün katkıda bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
“Ortalama sıcaklıklarda, ‘sıcak günlerin’ sayısında ve sıcak hava dalgalarının sıklığı ve yoğunluğunda devam eden artışların rol oynaması muhtemel. Klimaya erişimdeki farklılıklar, açık havada çalışma, evsiz bireylerin sayısı ve bunun gibi şeyler de dahil olmak üzere sosyal ve davranışsal bir bileşen de var.”
Çalışmaya göre, geçen yıl sadece kayıtlara geçen en sıcak yıl değil, aynı zamanda en ölümcül yıldı ve toplam 2 bin 325 kişi sıcaktan öldü. CDC verilerine göre, Ocak ayından Aralık 2023’e kadar yaklaşık 120.000 kişi sıcaklığa bağlı hastalıklar nedeniyle acil servise başvurdu. Bu ziyaretlerin yüzde 90’ından fazlası en yoğun yaz ayları olan Mayıs-Eylül döneminde gerçekleşti.
Çalışmadan elde edilen veriler, sıcaklığa bağlı ölümlerin Arizona, Kaliforniya, Nevada ve Teksas’ta en yüksek olduğunu gösteriyor.
Howard, “Bu çok şaşırtıcı değil çünkü buraların ülkenin en sıcak bölgelerinden bazıları olduğunu biliyoruz, ancak riskin bölgesel olarak değiştiğini pekiştiriyor” dedi.
İklim değişikliğine bağlı olarak artan sıcaklıklar son yıllarda ülke genelinde rekor kıran sıcaklıklara yol açtı. Son 175 yılın en sıcak Temmuz ayının kaydedilmesinin ardından Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi bu ay yaptığı bir açıklamada 2024’ün en sıcak yıl olma ihtimalinin yüzde 77 olduğunu belirtti.
Uluslararası toplum da sıcağın ölümcül etkileriyle boğuşuyor. Nature Medicine dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, geçen yıl Avrupa’da 47.000 kişinin sıcak nedeniyle öldüğünü tahmin ediyor.
Uzmanlar, ABD’de ve dünya genelinde sıcağa bağlı ölümlerin sayısının muhtemelen az olduğunu söylüyor. Bu durum, sıcaklığa bağlı ölümlerin takip edilme şekliyle ilgilidir.
Dr. Celine Gounder bu ayın başlarında CBS yatığı açıklamada, “İnsanlar acil servise ya da hastaneye kalp krizi, felç, astım krizi ya da böbrek yetmezliği ile başvurabilir ve sıcak genellikle tıbbi kayıtlarda altta yatan neden olarak kaydedilmez” dedi.
Howard, yerel ve eyalet yetkililerinin, klinisyenlerin ve araştırmacıların son yedi yılda sıcaklığa bağlı ölümlerdeki keskin artışı dikkate almaları ve ölümlerin doğru sayılmasını sağlamak için düzenlemeler yapmaları gerektiğini söyledi.
Howard, “ABD’deki tüm ilçelerde ölüm belgelerinin doldurulmasına ilişkin prosedürlerde hala çok fazla değişkenlik var ve bu durum ilave standardizasyon ile iyileştirilebilir” dedi.
Sıcaklıklar her geçen yıl artarken, yerel yönetimler hayat kurtaran önlemler almak için çabalıyor. Journal of the American Medical Association yazarları, yerel yönetimlerin insanların sıcağı yenmelerine yardımcı olmak için soğutma merkezleri, klima ve hidrasyon merkezlerine yatırım yapmalarını öneriyor.
Dr. Gounder, aşırı sıcaklara karşı korunmanın diğer yolları arasında, konutlarda yenilenebilir enerji kurulum projeleri için eyalet ve federal vergi kredilerinden yararlanmak ve evinizin uygun şekilde yalıtıldığından emin olmak olduğunu söyledi.
Dr. Gounder, bireysel olarak soğuk duş alınmasını ve dışarıdaysanız gölgede mola verilmesini öneriyor.
Kaynak: Ajans Bizim