Göz sağlığının korunması için alınan önlemleri anlatan Prof.Dr. Canan Karatay önemli bilgiler verdi.
Türkiye’de bir çok kişinin 40 yaşından sonra gözlük kullanmaya başlamasının normal bir durum olmadığını anlatan Prof.Dr. Karatay, “Göz bozukluğundaki en büyük etken sağlıksız, yağsız ve proteinsiz beslenmedir. Yağ yediğimiz zaman gerçek köy tereyağında zeytinyağında 3 vitamin var. A vitamini D vitamini E vitamini K vitamini. Aşırı işlenmiş gıdalardan uzak durma şekerden ve unlu gıdalardan uzak durmalıyız. Unlu gıdalar da vücuda girdiği zaman şekere dönüşüyor. Bir kere yani ekmek yemeyin dediğimiz dememizin sebebi bu. Hatta unlu gıdalar şekerden daha çok tahribat yapıyor. Göz sağlığını en çok tehdit eden bilgisayarlar ve kullandığınız telefonlar maalesef. 8 yaşında bile çocuklar gözlük takmaya başladılar bizim çocukluğumuzda böyle bir şey yoktu” dedi.
Cep telefonu, tablet, bilgisayar ve tv’lerde sürekli video izlemenin göz sağlığını bozduğunun anlatan Karatay, “Şimdi biz sürekli video seyretmek sürekli görsellere bakmak gözü tembelleştiriyor Sabah güne doğmadan birkaç saniye o kızıllığa bakmak göz sağlığını biraz toparlıyor diye okumuştum. Ben sabah biliyorsunuz erkenden denize girerim ben denize girince doğar. O zaman 3-4 saniye bakarım. Şeker ve insülin zehirdir. Şeker vücutta yükseldiği zaman serbest oksijen radikalleri artıyor. Şeker yükseldiği zaman bütün vücudumuz asit oluyor onlar Tabii ki bütün hücrelerin dengesini bozuyor” diye konuştu.
Karatay şunları söyledi, “Aşırı omega 6 içeren kanola yağı, soya yağı, mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve palm yağıdır. Bütün bunlar gözleri bozuyor. Domates salatası yaptığımız zaman bol zeytinyağıyla yenildiği zaman karoten vücuda giriyor. Az yağı yediğin zaman girmiyor. Evet ADEK dediğimiz; A vitamini D vitamini E vitamini K vitamini hepsi göz için önemli. Göz sağlığı için zeytinyağı, tereyağı, kuyruk yağı ve yumurta yenilecek. Bol kristal kaya tuzu ile yenilecek. Çocukların eline cep telefonu verilmemesi lazım. 15 yaşından küçük çocuklara cep telefonu ve İpad verilmesi İngiltere’de yasaklanmıştı”
“Sağlıklı oksijen almamız da çok önemli. Derin nefes almak çok önemli. Derin nefes almayı sağlayan şey şarkı söylemekle sağlanır. Ev içindeki hava en toksik havadır. Her gün açık havaya çıkıp nefes almamız gerekiyor. Dağlara çıkın, denize atlayın” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)