DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3403477-0,26%
Şanlıurfa
15°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Uçakta en güvenlik koltuklar

Uçakta en güvenlik koltuklar

Çoğu insan bacak mesafesi, rahatlık veya tuvalete kolay erişim gibi konfor için koltuk rezervasyonu yapar. Nadiren son sıradaki orta koltuklardan birini istemeye istemeye rezervasyon yaparız. (Foto: Depo Photos)

ABONE OL
27 Şubat 2023 20:18
Urfa Haberleri Uçakta en güvenlik koltuklar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uçaklarda en güvenli koltuk hangisi?

Uçakla yolculuk için rezervasyon yaparken, acil bir durumda sizi en çok hangi koltuğun koruyacağını kendinize soruyor musunuz? Muhtemelen hayır!

Çoğu insan bacak mesafesi, rahatlık veya tuvalete kolay erişim gibi konfor için koltuk rezervasyonu yapar. Sık uçan yolcular, bazen daha hızlı uçaktan çıkmak için koltuklarını mümkün olduğunca uçağın ön tarafından seçerler.

Nadiren son sıradaki orta koltuklardan birini istemeye istemeye rezervasyon yaparız. Peki, tahmin edin ne olur? Bu koltuklar, istatistiksel olarak uçaktaki en güvenli koltuklardır!

Konunun özüne inmeden önce, hava yolculuğunun en güvenli ulaşım şekli olduğunu hatırlatmak gerekir. 

2022 yılında dünya genelinde yaklaşık 70 milyon uçuş yapılmış ve sadece 174 kişi hayatını kaybetmiştir.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyinin nüfus sayımı verilerini analizine göre, bir uçakta ölme ihtimali 205 bin 552’de bir iken, bu oran bir otomobilde 102’de birdir.

Buna rağmen, ölümcül trafik kazalarına çok az dikkat ediyoruz, ancak bir uçak kazası duyduğumuzda ilgimiz daha büyük oluyor.

Uçak kazalarına olan ilgimiz, bunların neden meydana geldiğini ya da tekrar meydana gelme ihtimalinin ne olduğunu anlama arzumuzdan kaynaklanıyor olabilir. Bu kötü bir şey değildir. İlgimiz, bu trajik olayların derinlemesine araştırılmasına yardımcı olarak hava taşımacılığının güvenliğine katkıda bulunur.

Kazaların doğası gereği, standartlara uymadığını hatırlamakta fayda var. United Airlines’ın 232 sefer sayılı uçağı 1989 yılında Sioux City, Iowa’da düşmesi sonucunda uçakta bulunan 269 kişiden 184’ü kazadan sağ kurtulmuştu. Hayatta kalanların çoğu birinci sınıfın arka kısmında, uçağın ön tarafına doğru oturuyordu.

Bununla birlikte, Amerikan Time dergisi tarafından 35 yıllık uçak kazası verilerinin incelendiği bir araştırmada, uçaklarda arka orta koltuklarının yüzde 28, arka koridor kenarındaki koltukların da yüzde 44 ölüm oranı ile en düşük ölüm oranına sahip olduğu tespit edildi.

Bu da mantıklıdır. Bir çıkış sırasının yanında oturmak, o tarafta yangın olmaması koşuluyla, acil bir durumda her zaman en hızlı çıkışı sağlar. Ancak uçak kanatlarında  yakıt depoları bulunur, bu da cam kenarındaki koltukların en güvenli sıra seçeneği olmasını engeller.

Öne daha yakın olmak, uçak düşerken arkadakilerden daha önce yere vuracağınız anlamına gelir. Orta koltukların neden cam kenarı ya da koridor koltuklarından daha güvenli olduğuna gelince, tahmin edilebileceği gibi bunun nedeni her iki tarafta yolcuların tampon olmasıdır.

Kazanın türü de hayatta kalma şansını belirleyebilir. Bir dağa çarpmak, 1979 yılında Yeni Zelanda’da yaşanan trajik bir felâkette olduğu gibi, hayatta kalma şansını katlanarak yok eder.

Air New Zealand’ın TE901 sefer sayılı uçağı Antarktika’daki Erebus dağının yamaçlarına çarpmış ve 257 yolcu ve mürettebatın hepsi hayatını kaybetmişti.

Okyanusa burun üstü düşüş de 2009 yılında 228 yolcu ve mürettebatın hayatını kaybettiği 447 sefer sayılı Air France uçağında görüldüğü üzere, hayatta kalma şansını azaltıyor.

Yolcu uçakları pilotları, acil bir durumda riskleri en aza indirmek üzere eğitilirler.

İniş tekniği, yüzey koşullarının değerlendirilmesini ve dalgaların arasına normal bir iniş açısıyla iniş yapılmaya çalışılmasını içerir.

Uçaklar acil durumlarda çok sağlam olacak şekilde tasarlanmıştır. Aslında, kabin ekibinin emniyet kemerlerimizi bağlı tutmamızı hatırlatmasının ana nedeni çarpma riski değil, yüksek irtifada her an karşılaşılabilecek “açık hava türbülansı”dır. 

Yolculara ve uçaklara en fazla zarar verebilecek olan da bu hava olayıdır.

Üreticiler, uçuş stresine dayanabilecek daha fazla kompozit malzeme içeren yeni uçaklar tasarlamaktadır. Bu tasarımlarda kanatlar sert değildir ve yapısal arızayı önlemek için aşırı yükü emmek için esneyebilir.

Hızın etkisi gibi bazı değişkenlerin bir uçak tipinden diğerine biraz farklılık gösterebileceği doğrudur. Ancak uçuş fiziği, tüm hava taşıtları için aşağı yukarı aynıdır.

Genel olarak, daha büyük uçaklar daha fazla yapısal malzemeye ve dolayısıyla irtifada basınçlandırmaya dayanmak için daha fazla güce sahiptir. 

Bu, acil bir durumda ekstra koruma sunabilecekleri anlamına gelir, ancak bu yine olayların ciddiyetine bağlıdır.

Bu, bir sonraki uçuşunuz için bulabileceğiniz en büyük uçakta yer ayırtmanız gerektiği anlamına gelmez. 

Daha önce de belirtildiği gibi, hava yolculuğu en güvenli yolculuk olmaya devam ediyor.

En az 10 karakter gerekli