Üniversite eğitimini ekonomi alanında gerçekleştiren ancak fotoğrafa olan tutkusunun peşinden giden Irak, Afganistan, Suriye’de foto muhabirliği yaparak 30’a yakın çeşitli yabancı ajansla çalışan 63 yaşındaki Mustafa Gülek, emekli olduktan sonra sosyal sorumluluk projelerine imza atıyor. Sokak fotoğrafçılığı konusunda çeşitli gruplarla fotoğraf atölyeleri düzenleyen Mustafa Gülek, 2022 yılında görme engelliler ile çalışmaya başladı.
Bilim Sağlık Haber Ajansı’na (BSHA) sokak fotoğrafçılığında görme engelli vatandaşlar, kağıt toplayıcıları ve daha birçok dezavantajlı grupla gerçekleştirdiği projeleri anlatan Gülek, “Sokak fotoğrafçılığı toplumu daha iyi anlamanıza neden oluyor. Ben sokakta kalabalıklarla yıkanmaya benzetirim sokak fotoğrafçılığını. Hikayelerin peşinden giderim genelde. 35 mm objektif ile çekim yaparım. Gördüğümü değil aklımdaki kareyi ararım. Proje üzerine çalışırım. Toplumun sorunlarına daha çok yönelirim”dedi.
Sosyal sorumluluk projelerini, ekonomik imkansızlıklardan dolayı fotoğraf eğitimine para ayıramayacak kitleler ve engelliler ile gerçekleştirdiğini söyleyen Gülek, “Geçtiğimiz yıl yaz ayında Engelliler Derneği’nden gelen bir teklif üzerine görme engellilere yönelik fotoğraf atölyesine başladım. İstanbul Üniversitesi’nde sanat ve kültür şenliği yapıyorlardı. Orada sokak fotoğrafçılığını yapay zeka desteğiyle yapabileceklerini söyledim. Zaten onlar telefonlarında voice over gibi yapay zeka programları kullanıyorlar. Önce ben kendimi eğittim. Yapay zeka programını öğrendim. Hiç kör arkadaşım yoktu. Onlar neden fotoğraf meraklanıyorlar? Neler hissediyorlar diye onlarla sıkça vakit geçirdim. Tanımaya çalıştım. Akıllı telefonlarıyla fotoğraf çekerken yaşadıkları sorunları, hangi konularda zorlandıklarını öğrendim. Ve bu şekilde başladık. Halen görme engelliler ile online eğitimlerimiz devam ediyor” dedi.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)