İnsan sağlığını en çok tehdit eden hastalıklar arasında ilk sırada yer alan obezite ile ilgili araştırmalar hastalığın yıllar ilerledikçe arttığına işaret ederken bazı bilimsel çalışmaların, 2048 yılında ABD nüfusunun tamamının obez olacağı gerçeğini gözler önüne seriyor.
Avrupa ve Türkiye’de de obezitede gidişat hiç iç açıcı değil, uzmanlar obezitenin birçok sağlık sorununu da beraberinde getirdiğini insanın yaşam kalitesini düşürerek yaşam süresini kısalttığına dikkat çekiyor.
Obezite küresel boyutta bir sorun olarak halk sağlığını tehdit ediyor. Özellikle Covid-19 pandemisi döneminde yükselişe geçen hastalığın en çok görüldüğü ülke dünya üzerinde Amerika Birleşik Devletleri olurken, bunu ikinci sırada Avrupa takip ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan ve 12 yıl süren MONİCA Projesi’nde, Asya, Afrika ve Avrupa’nın 6 bölgesi seçilerek yapılan araştırmalar sonucunda, 10 yılda obezite prevalansında yüzde 10 ila 30 oranında bir artış olduğu ortaya konuyor.
ABD Kronik Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) tarafından yapılan ABD Ulusal Beslenme ve Sağlık Araştırması verileri, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden yayımlanarak kamuoyuyla paylaşıldı.
CDC obezite hastalığında artışa işaret ediyor
Dünyada obezite en çok Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) görülüyor. ABD Kronik Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) tarafından yapılan ABD Ulusal Beslenme ve Sağlık Araştırması verilerine göre 2003 ve 2004 yılı aralığında obezite prevalansı erkeklerde yüzde 31,1, kadınlarda ise yüzde 33,2 olarak saptanıyor. 2005 ile 2006 yılları arasında yapılan çalışmada ise bir önceki araştırmaya göre oranlarda artış yaşandığı gözleniyor. Bu çalışmaya göre de obezite prevalansı erkeklerde 33,3, kadınlarda yüzde 35,3 olarak belirtilerek obezitede yaşanan artış ortaya konuyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktay Banlı, obezitenin bütün dünyada ve ülkemizde gittikçe yayılan bir halk sağlığı problemi olduğun u belirterek, obezitenin vücutta aşırı miktarda yağ birikmesi olarak tanımlanabildiğini ancak beraberinde de birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirtiyor. Prof. Dr. Banlı, “Bu sadece bir estetik problem değil, aynı zamanda yanında pek çok hastalığı da beraberinde getiren bir sağlık sorunudur. Şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi ve diz ağrıları gibi. Obezite ile beraber oluşan bu yandaş hastalıklar hem hastanın hayat kalitesini çok düşürüyor hem de hayat süresini kısaltır. Bireylerde obezite hastalığının görülme yaşı da gittikçe düşüyor. Artık çocuklarda, ergenlerde, 20’li yaşlarda olan gençlerde çok fazla obez hastaya rastlamak mümkün. Bu artış hızıyla devam ederse Amerika’nın erişkin nüfusunun tamamının obez olacağına dair araştırmalar mevcuttur. Ülkemizde de her 3 kişiden biri ve belkide ilerleyen 10 yıllar dönemlerinde neredeyse erişkin nüfusunun yarısının obez olacağına dair çalışmalar var. Hem obezite yaşı gittikçe düşüyor hem de sayısı gittikçe artıyor. Obezite önümüzdeki 10 yıllarda ciddi bir halk sağlığı problemi olacak gibi görünüyor”dedi.