Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bağımlılıkla Mücadele Şurası’nda çarpıcı açıklamalar yaptı. Bakan Koca, bağımlılıkla mücadelede kamu politikalarının tek başına yeterli olmadığını söyledi.
Türkiye’de uyuşturucu madde ve sigara kullanımının giderek arttığını belirten uzmanlar, bu konuda topyekün bir mücadele verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bağımlılıkla Mücadele Şurası açılışında konuşan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, bağımlılıkla mücadele konusunda önemli mesajlar verdi. “Bağımlılık; kişinin kullandığı bir madde, nesne veya yaptığı bir davranış üzerinde kontrolünü kaybetmesidir” diyen Bakan Koca, “Kontrolsüzce kullanılan her madde ya da gerçekleştirilen her davranış bağımlılık oluşturma riski taşımaktadır” dedi.
Kamu Politikaları Bağımlılıkla Mücadelede Tek Başına Yeterli Değil
Bağımlılılık ile mücadelede kamunun tek başına yeterli olamadığını savunun Bakan Koca, “Bağımlılıkla mücadelede devletçe konulan engeller, kamu politikaları tek başına yeterli değil. Sağlık savunucularına, bu yönde toplumsal değişime destek verecek, çalışmaları sahiplenip bayraktarlığını yapacak gönüllülere ihtiyacımız var” diye konuştu. Önce Sigara Sonra Uyuşturucu Bağımlılığı !
Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı tedavisi gören hastaları incelediklerini belirten Bakan Koca, uyuşturucu bağımlılığı kişilerin genellikle sigaradan sonra alkole başladıklarının altını çizdi. Koca, “Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı tedavisi gören hastalara ait kayıtları incelediğimizde, uyuşturucu madde kullananların genelde sigaradan sonra alkol kullanımına başladığını ve daha sonra diğer uyuşturucu maddeleri kullandığını görüyoruz” şeklinde konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)